Από το 2001 έως και το 2015 το κράτος χρηματοδότησε τα ασφαλιστικά ταμεία με το ποσό των 214 δισ. ευρώ. Πόσο ακόμη θα πληρώνουμε; (Nikos Libertas / SOOC).

Το Σαββατοκύριακο είναι παραδοσιακά αφιερωμένο στις οικογένειες, τους γονείς, τα παιδιά και τους φίλους. Και στους εραστές, για να λέμε και του στραβού το δίκιο. Είναι, όμως, και η απόλυτη λαχτάρα κάθε συνταξιούχου. Και αυτό γιατί κάθε Σαββατοκύριακο «βρέχει» ευρώ. Από εκατομμύρια έως δισεκατομμύρια.

Δεν υπάρχει Σαββατοκύριακο τον τελευταίο χρόνο που ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, να μην δίνει αναφορά στο κοινό για τις γενναίες αυξήσεις και τα αναδρομικά που θα δουν στις συντάξεις τους οι απόμαχοι της ζωής το αμέσως επόμενο διάστημα. Συνήθως από γνωστή πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, άλλοτε από τις εφημερίδες. Έτσι και το περασμένο Σαββατοκύριακο διαβεβαίωσε τους συνταξιούχους ότι θα λάβουν τα αναδρομικά που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στον ίδιο τόνο υπερθεμάτισε και ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι το σύνολο των συνταξιούχων που περιλαμβάνονται στην περίμετρο της απόφασης του ΣτΕ θα λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουν στην δικαιοσύνη. Περίπου 3 έως 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό δεν θα ήταν απαραίτητα κακό για μια οικονομία που έχει βρει πια την περπατησιά της, δέχεται επενδύσεις με το τσουβάλι και έχει λύσει το πρόβλημα της ανεργίας. Αλλά εδώ τα στοιχεία λένε αλλά. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο αριθμός των ανέργων στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020 ανήλθε σε 745.093 άτομα, δηλαδή 16,2% του ενεργού εργασιακά πληθυσμού. Στο μεταξύ, οι προβλέψεις για το ΑΕΠ του 2020 κάνουν λόγο για συρρίκνωση γύρω στο 8%.  Σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση του ΣτΕ δίνει στο «πανηγύρι» επικές διαστάσεις.

Από το 2001 έως και το 2015 το κράτος χρηματοδότησε τα ασφαλιστικά ταμεία με το ποσό των 214 δισ. ευρώ

Η στήλη δεν θα τσουβαλιάσει όλους τους συνταξιούχους μαζί. Άλλωστε αυτοί του ιδιωτικού τομέα έχουν πληρώσει έναν σκασμό λεφτά σε κρατήσεις. Το Δημόσιο είναι άλλο καπέλο. Οι κρατήσεις είναι ένας κωδικός στον προϋπολογισμό. Στον προϋπολογισμό ενός κράτους που μεταφέρει πόρους από τη μια τσέπη στην άλλη. Ενός κράτους που αφού συνταξιοδότησε τους πάντες, έσκασε σαν τον φίλο του Αντωνάκη που έφαγε ένα αρνί μονός του στις Κυρίες της Αυλής. Και συνεχίζει να φεσώνει τους πάντες, τέσσερις γενιές μπροστά, για να εξυπηρετήσει το σπάταλο παρελθόν του.

Εκτός όμως από το οικονομικό φέσι, η τακτική του ελληνικού κράτους ρισκάρει πια να μας φορέσει και το άλλο, το κανονικό φέσι. Το Πολεμικό Ναυτικό παρακαλά, κυριολεκτικά, εδώ και μια δεκαετία περίπου για ένα κονδύλι γύρω στα 400 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να εκσυγχρονίσει τέσσερις φρεγάτες. Το ταμείο είναι μείον όμως. Και μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξης Διακόπουλος, παραδέχτηκε ότι… ζοριζόμαστε να εκσυγχρονίσουμε τον στόλο επειδή έχουμε  δημοσιονομική στενότητα. Ήρθε και η απόφαση του ΣτΕ, ε, που να βρούμε λεφτά.

Το αντεπιχείρημα είναι ότι καθήκον κάθε φιλελεύθερης κυβέρνησης είναι να σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, οπότε τι συζητάμε; Αυτό που συζητάμε είναι αν θα «θάψουμε» τη χώρα μας ή όχι. Γιατί περί αυτού πρόκειται.

Καθήκον κάθε κυβέρνησης, είναι να εξασφαλίζει το παρόν και να χαράσσει την πορεία για το μέλλον, όχι να συνεχίζει τη βουτιά στο παρελθόν

Από το 2001 έως και το 2015 το κράτος χρηματοδότησε τα ασφαλιστικά ταμεία με το ποσό των 214 δισ. ευρώ. Το αφήγημα που πέρασε ο λαϊκισμός είναι ότι χρεοκοπήσαμε εξαιτίας των «κακών» τραπεζιτών, αλλά κανείς δεν θέλει να πει την αλήθεια. Το άσχημο είναι ότι δεν πήραμε το μάθημά μας. Συνεχίζουμε να πριμοδοτούμε το στρεβλό παρελθόν σε βάρος του μέλλοντος. Θα το ξαναπληρώσουμε και μάλιστα μπορεί ακόμα πιο ακριβά. Και πιθανόν όχι μόνο οικονομικά.

Σε τελική ανάλυση καθήκον κάθε κυβέρνησης, ανεξαρτήτως αν είναι φιλελεύθερη, δεξιά, αριστερή ή κεντρώα, είναι να εξασφαλίζει το παρόν, να χαράσσει την πορεία για το μέλλον και κατά συνέπεια την επιβίωση και την άνθιση της χώρας. Τώρα αν εμείς θέλουμε να συνεχίζουμε τη βουτιά στο παρελθόν, θα εισπράξουμε και τα επίχειρα των επιλογών μας.

Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει. Αλλά οι πολιτικοί που μοιράζουν συντάξεις από τις τηλεοπτικές συχνότητες και οι συνταξιούχοι που θέλουν τα αναδρομικά τους εδώ και τώρα να έχουν υπόψη τους αυτό: με αυτή την τακτική σε μερικά χρόνια δεν θα έχει μείνει νέος ούτε για δείγμα σε αυτή τη χώρα.

Αναδρομικότης, αναδρομικοτήτων, τα πάντα… ματαιότης.

 

 

Διαβάστε ακόμα: Το κράτος δεν είναι ασφαλιστική εταιρεία για τους έχοντες.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top