Τάσκα αμπελόφυλλο με ταραμά. Ένα πιάτο με χρώματα και καλοκαιρινή διάθεση.

Κάνει λογοπαίγνιο με τα ονόματα των δύο ιδιοκτητών του, επέλεξε για κατοικία τον Νέο Κόσμο και χωρίς να έχει συμπληρώσει καλά καλά δύο βδομάδες ζωής, προκαλεί γευστικό θόρυβο.

Το συζητούσα πολύ καιρό με μια πολύ καλή φίλη και συνάδελφο. Ξέραμε ότι πλησίαζε ο καιρός που ο Φώτης Φωτεινόγλου –παλιός μας γνωστός από τις Σεϊχέλες στον Κεραμικό- θα έκανε το επόμενο βήμα. Πήρε λίγο παραπάνω χρόνο μέχρι που να μας ανακοινωθεί το όνομα και το μέρος. Και λίγο ακόμα ως που να γίνει πράξει και το ΦΙΤΑ –έτσι λέγεται- να αρχίζει να σερβίρει τα πρώτα πιάτα. Η τοποθεσία του; Ο Νέος Κόσμος, εκεί κοντά στην στάση Κασιμούλη του τραμ, ανάμεσα στις προσφυγικές κατοικίες σε μια οδό που δύσκολα προφέρεται το όνομα της- στην Ντουρμ.

Το όνομα του μαγαζιού είναι ένα λογοπαίγνιο με τα ονόματα των δημιουργών, Φώτη και Θοδωρή.

Συνάντησα τον Φώτη ένα μεσημέρι Τετάρτης, την ώρα της προετοιμασίας λίγο πριν το μεσημεριανό άνοιγμα του μαγαζιού –υποδέχονται από τις 14:00 το μεσημέρι- την ώρα που η κουζίνα δούλευε πυρετωδώς. Και ενώ θα περίμενε κανείς να δει έναν πανικό να επικρατεί, η πραγματικότητα ήταν άλλη. Ηρεμία. Τρεις άνθρωποι πίσω από την μπάρα της κουζίνας να κινούνται με γρήγορους ρυθμούς, προσεγμένες κινήσεις σαν να είναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή.

Το ΦΙΤΑ βρίσκεται κοντά στην στάση Κασoμούλη του τραμ, ανάμεσα στις εργατικές κατοικίες σε μια οδό που δύσκολα προφέρεται το όνομα της-  στην Ντουρμ.

Το ΦΙΤΑ δεν είναι ένα μαγαζί που θα εντυπωσιάσει από το ντεκόρ του «Θέλαμε ένα απλό, λιτό και ταυτόχρονα λειτουργικό μαγαζί. Να μπαίνει ο επισκέπτης και να μην νιώθει πνιγμένος από τραπέζια» μου αναφέρει ο Φώτης. Και έτσι είναι. Σε βιομηχανικές γραμμές, χωρίς πολλά πολλά, με μεγάλη ανοιχτή κουζίνα -μπροστά της έχει μια ψηλή μπάρα για να καθίσεις να χαζεύεις και  να τσιμπάς – μεγάλες τζαμαρίες που επιτρέπουν το φυσικό  φως να εισχωρεί άπλετα και τραπεζάκια έξω στην αυλή. Σε ένα από αυτά καθίσαμε, κάτω από την τέντα δίπλα στην πρασινάδα με το τραμ να διακόπτει την κουβέντα μας με τον θόρυβο του.

Το ΦΙΤΑ είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης του Φώτη Φωτεινόγλου και του Θοδωρή Κασσαβέτη.

Τον ρωτώ για το όνομα «Είναι ένα λογοπαίγνιο από τα ονόματα μας. Φώτης και Θοδωρής -ο Θοδωρής Κασσαβέτης είναι ο συνιδιοκτήτης και συνοδοιπόρος μου στην κουζίνα» θα μου πει. Προσπαθώ να κάνω τον συνδυασμό των γραμμάτων αλλά δεν μου βγαίνει «Είναι ένα παιχνίδι ελληνικών και λατινικών γραμμάτων» θα συμπληρώσει. Και πάλι όμως δεν με βοηθάει. Το αφήνω να το σκεφτώ λίγο παραπάνω και αλλάζω κουβέντα.

Ψητό παντζάρι με αγκινάρα και αυγοτάραχο Μεσολογγίου. Απέριττο και άκρως ελληνικό στη σύλληψή του.

Τον ρωτάω σχετικά με το τι θα σερβίρουν. «Δεν έχουμε ένα στάνταρ κατάλογο. Κάθε μέρα μαγειρεύουμε διαφορετικά πιάτα ανάλογα με το τι βρίσκουμε φρέσκο αλλά και με την διάθεση σας. Σίγουρα θα υπάρχουν πιάτα που θα επαναλαμβάνονται ή που θα έχουν συνεχή παρουσία αλλά ακόμα και σε αυτά κάτι θα αλλάζει. Όλες οι πρώτες ύλες μας είναι βιολογικές, τα ψάρια τα διαλέγουμε καθημερινά και τα κρέατα μας τα στέλνουν από το χωριό».

Ένας ιδιαίτερος συνδυασμός γεύσεων: σκουμπρί με ρεβυθοπουρέ.

«Με δέμα;» τον διακόπτω χαμογελώντας και εκείνος συναινεί καταφατικά: «Τα παραλαμβάνουμε κάθε μέρα με ταξί που τα φέρνει από τα ΚΤΕΛ», συμπληρώνει. Πάντως μεταξύ μας, αυτό που κάνουν με τον καθημερινό κατάλογο θέλει κότσια και φυσικά καλή οργάνωση στην κουζίνα. Μια καθημερινή αναζήτηση που όπως μου λέει ο Φώτης είναι κάτι φυσιολογικό για αυτόν και τον φίλο του Θοδωρή. «Έτσι δεν θα βαριόμαστε αλλά θα διασκεδάζουμε στην κουζίνα».

Στο ΦΙΤΑ δεν υπάρχει στάνταρ κατάλογος. Κάθε μέρα μαγειρεύονται διαφορετικά πιάτα ανάλογα με το τι υπάρχει φρέσκο.

Η κουζίνα, λοιπόν, του ΦΙΤΑ έχει σαν βάση την ελληνική αλλά με πολλές  επιρροές από την διεθνή σκηνή. «Θα φτιάχνουμε και τα παραδοσιακά ελληνικά με μια άλλη ματιά -την δική μας-, αλλά θα έχουμε και τα ωμά μας, θα παίζουμε και με τα ινδικά κάρυ αλλά και με πολλά ακόμα». Με λίγα λόγια κάνουν ένα νόστιμο παιχνίδι με τα υλικά που έχουν καθημερινά, εμπνέονται από αυτά, δεν χρησιμοποιούν sous vide -ευτυχώς!- και μαγειρεύουν με κέφι, απλά, κατανοητά, νόστιμα, καθημερινά.

«Θέλαμε ένα απλό, λιτό και ταυτόχρονα λειτουργικό μαγαζί. Να μπαίνει ο επισκέπτης και να μην νιώθει πνιγμένος από τραπέζια».

Σαν το τηγανητό σαλάχι με βλαστάρια που δοκίμασα ή το ψητό χταπόδι με ένα πολύ αρωματικό- σχεδόν μεθυστικό- πλιγούρι ή τον υπέροχο κρασάτο κόκορα με παπαρδέλες. Δείγματα νόστιμης –σας το ξαναλέω- μαγειρικής με σπιτικό χαρακτήρα και έντεχνη εκτέλεση. Φυσικά δεν μπορώ να μην σας αναφέρω και την τάσκα με τα τραγανά βλήτα που την συνόδευαν (πιάτο που πιθανόν θα επαναλαμβάνεται) και είναι από αυτά που ερωτεύεσαι.

Το ΦΙΤΑ νομίζω ότι θα είναι το καινούργιο μου στέκι, όταν θα θέλω να φάω κάτι νόστιμο και τίμιο – οι τιμές του να σας πω ότι δεν είναι απαγορευτικές, ίσα ίσα- σε ένα ήρεμο, χαλαρό περιβάλλον που θα θυμίζει την παλιά καλή Αθήνα. Να πάτε και εσείς!

 

//ΙΝFO: Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος, τηλ. 2114148624

 

Διαβάστε ακόμα: Τα Gastronomy Wednesdays στο Island συνεχίζονται. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top