Νίκος Σκρέμπος: «Αγαπημένος μου καφές είναι ο espresso, γιατί μου λέει καλημέρα»

Ο ιδιοκτήτης του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Hytra μοιράζεται μαζί μας την αγάπη του για τον καφέ και τις Taf εμπειρίες του. Υπογραμμίζει, δε, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα μας ως προς την κουλτούρα του καφέ.

Φωτογραφία :
Taph Team
 

«Συνήθως ξυπνώ στις 8.00 πμ και πάντοτε το πρώτο που θα φροντίσω να κάνω είναι να πιω καφέ».

– Τι ώρα ξυπνάτε και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;
Συνήθως ξυπνώ στις 8.00 πμ και πάντοτε το πρώτο που θα φροντίσω να κάνω είναι να πιω καφέ. Μετά τον καφέ ξεκινά η μέρα μου.

– Ποιος είναι ο πρώτος καφές της ημέρας και με τι πρωινό ή σνακ τον συνδυάζετε;
Freddo espresso, χωρίς κάποιο συνοδευτικό. Αργότερα, ανάλογα με την διάθεση και τη γευστική επιθυμία μου, επιλέγω κάποιο ελαφρύ σνακ.

«Έχω μια σειρά από φλιτζάνια και κούπες που μου είχε κάνει δώρο ένας συνεργάτης μου».

– Ποιος είναι ο αγαπημένος σας καφές; Espresso, φίλτρου, Ελληνικός;
Φυσικά εκείνος που μου λέει «καλημέρα» και με συντροφεύει στην αρχή της ημέρας μου, ο espresso.

– Έχετε κάποια κούπα φετίχ που δεν αποχωρίζεστε; Ποια είναι η ιστορία της;
Είναι μια σειρά από φλιτζάνια και κούπες που μου είχε κάνει δώρο ένας συνεργάτης μου.

«Πίνω, κάποιες φορές, καφέ στο αυτοκίνητο. Όχι όμως στον δρόμο περπατώντας».

– Πίνετε καφέ “on the go”; Στο αυτοκίνητο, στο δρόμο; Καταναλώνετε αρκετό πλαστικό ή έχετε βρει λύσεις φιλικότερες προς το περιβάλλον;
Ναι πίνω, κάποιες φορές, καφέ στο αυτοκίνητο. Όχι όμως στον δρόμο περπατώντας. Δεν είναι κάτι που μου αρέσει. Σε ότι αφορά το πλαστικό, προσέχω να μην χρησιμοποιώ, αλλά δυστυχώς στη χώρα μας δεν έχουμε αποκτήσει ακόμη ιδιαίτερη περιβαλλοντολογική συνείδηση και δεν υπάρχουν ανάλογες επιλογές.

«Θα εξαντλήσω τις πιθανότητες για να βρω έναν καλό καφέ. Mου είναι πολύ δύσκολο να πιω έναν οποιοδήποτε καφέ».

«Κατά τη διάρκεια της ημέρας προτιμώ espresso stretto».

– Προτιμάτε ζεστό ή κρύο καφέ και γιατί;
Σε σταθερή βάση επιλέγω για πρώτο καφέ ένα κρύο espresso, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας προτιμώ espresso stretto.

– Πώς πίνετε τον καφέ σας; Βάζετε ζάχαρη ή και γάλα;
Πάντοτε μέτριο με μαύρη ζάχαρη.

«Πίνω πάντοτε μέτριο με μαύρη ζάχαρη».

– Πίνετε άλλα ροφήματα; Τσάι, αφεψήματα, ζεστή σοκολάτα;
Ναι, μερικές φορές τσάι.

– Προτιμάτε να πίνετε καφέ μόνος, σαν στιγμή προσωπικού διαλογισμού, ή με παρέα, σαν ευκαιρία για κουβέντα και συναναστροφή;
Το πρωί προτιμώ να απολαμβάνω τον καφέ μου μόνος. Είναι βεβαίως άλλες στιγμές μέσα στην ημέρα που ανάλογα τις υποχρεώσεις μου και τη δουλειά οι επιλογές ποικίλουν.

«Το πρωί προτιμώ να απολαμβάνω τον καφέ μου μόνος».

«Τον καφέ τον αντιμετωπίζουμε με την ίδια προσοχή και τον σεβασμό που αντιμετωπίζουμε τα πιάτα του μενού μας. Κι αυτό είναι κάτι που κάνουμε σε συνεργασία με την Taf».

– Τι προτιμάτε, να πιείτε έναν μέτριο ή και κακό καφέ ή να μην πιείτε καθόλου;
Πρώτα θα εξαντλήσω τις πιθανότητες για έναν καλό καφέ. Mου είναι πολύ δύσκολο να πιω έναν οποιοδήποτε καφέ.

«Στην Hytra δίνουμε τεράστια σημασία σε όλα, σε κάθε λεπτομέρεια. Ανάλογη σημασία δίνουμε και στον καφέ».

– Στο μαγαζί σας πόση σημασία δίνετε στον καφέ; Ποια είναι η δική σας «κουλτούρα καφέ»;
Στην Hytra δίνουμε τεράστια σημασία σε όλα, σε κάθε λεπτομέρεια. Ανάλογη σημασία δίνουμε και στον καφέ. Τον αντιμετωπίζουμε με την ίδια προσοχή και τον «σεβασμό» που αντιμετωπίζουμε τα πιάτα του μενού μας. Κι αυτό είναι κάτι που κάνουμε σε συνεργασία με την Taf.

– Οι πελάτες συμμερίζονται το ενδιαφέρον σας; Έχουν άποψη για τον καφέ;
Ειδικά οι πελάτες της Hytra, όταν επιλέγουν να κλείσουν το δείπνο τους με έναν espresso περιμένουν να είναι η συνέχεια της γευστικής τους εμπειρίας και σίγουρα έχουν την ικανότητα να κρίνουν…

«Όσο υπάρχουν εταιρείες με όραμα να εκπαιδεύουν τους γευστικούς μας κάλυκες, όπως η Taf, η εμπειρία γύρω από τον καφέ θα γίνεται καλύτερη».

– Οι ξένοι πελάτες τι σας λένε; Φτιάχνουμε καλό καφέ στην Ελλάδα;
Ναι, η πρόοδος που έχουμε σημειώσει στην τέχνη του καφέ αναγνωρίζεται από τους ξένους επισκέπτες μας και τα σχόλια είναι ιδιαίτερα θετικά.

– Από τον Τούρκικο καφέ περάσαμε στον στιγμιαίο και σήμερα έχουμε γίνει εξπέρ στον εσπρέσο. Πως νομίζετε ότι θα πίνουμε καφέ σε 30 χρόνια στην Ελλάδα;
Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα πίνουμε τον καφέ σε 30 χρόνια, αυτό όμως που έχω να πω είναι ότι όσο υπάρχουν εταιρείες με όραμα να εκπαιδεύουν τους γευστικούς μας κάλυκες, όπως η Taf, η εμπειρία γύρω από τον καφέ θα γίνεται καλύτερη.

 

Διαβάστε ακόμα: Πίνοντας εκλεκτό καφέ στo «Buddha’s Hand», το νέο μαγαζί του Γιάννη Λουκάκου.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο πελάτης θα «μπλέκεται» στα πόδια των μαγείρων, το μενού θα αλλάζει καθημερινά, ενώ το μαγαζί θα φτιάχνει δικά του παγωτά, τυριά και μπίρες. Το νέο εστιατόριο του γνωστού σεφ ανοίγει την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου και έχει κάτι παραπάνω από γαστρονομικό ενδιαφέρον. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το νέο εστιατόριο στην οδό Χάρητος 43 κερδίζει τις εντυπώσεις προτείνοντας έναν γευστικό κατάλογο γύρω από ένα ξεκάθαρο ελληνικό χρώμα. Γράφει ο Δημήτρης Κιουσόπουλος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο ιδιοκτήτης του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Hytra μοιράζεται μαζί μας την αγάπη του για τον καφέ και τις Taf εμπειρίες του. Υπογραμμίζει, δε, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα μας ως προς την κουλτούρα του καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τα «Άγραφα» είναι μαγαζί που αποπνέει σεβεντίλα, στέκι για φοιτητές και διαβάτες της πλατείας, γράφει η Γεωργία Δρακάκη. Οσο για το σουβλάκι, ετοιμαστείτε για τίμιο κρέας, τομάτα του κρατάει στο δόντι και το όλον τυλιγμένο σε πίτα λαδερή τόσο-όσο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close