– Τι ώρα ξυπνάτε και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;
Συνήθως ξυπνώ στις 8.00 πμ και πάντοτε το πρώτο που θα φροντίσω να κάνω είναι να πιω καφέ. Μετά τον καφέ ξεκινά η μέρα μου.
– Ποιος είναι ο πρώτος καφές της ημέρας και με τι πρωινό ή σνακ τον συνδυάζετε;
Freddo espresso, χωρίς κάποιο συνοδευτικό. Αργότερα, ανάλογα με την διάθεση και τη γευστική επιθυμία μου, επιλέγω κάποιο ελαφρύ σνακ.
– Ποιος είναι ο αγαπημένος σας καφές; Espresso, φίλτρου, Ελληνικός;
Φυσικά εκείνος που μου λέει «καλημέρα» και με συντροφεύει στην αρχή της ημέρας μου, ο espresso.
– Έχετε κάποια κούπα φετίχ που δεν αποχωρίζεστε; Ποια είναι η ιστορία της;
Είναι μια σειρά από φλιτζάνια και κούπες που μου είχε κάνει δώρο ένας συνεργάτης μου.
– Πίνετε καφέ “on the go”; Στο αυτοκίνητο, στο δρόμο; Καταναλώνετε αρκετό πλαστικό ή έχετε βρει λύσεις φιλικότερες προς το περιβάλλον;
Ναι πίνω, κάποιες φορές, καφέ στο αυτοκίνητο. Όχι όμως στον δρόμο περπατώντας. Δεν είναι κάτι που μου αρέσει. Σε ότι αφορά το πλαστικό, προσέχω να μην χρησιμοποιώ, αλλά δυστυχώς στη χώρα μας δεν έχουμε αποκτήσει ακόμη ιδιαίτερη περιβαλλοντολογική συνείδηση και δεν υπάρχουν ανάλογες επιλογές.
– Προτιμάτε ζεστό ή κρύο καφέ και γιατί;
Σε σταθερή βάση επιλέγω για πρώτο καφέ ένα κρύο espresso, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας προτιμώ espresso stretto.
– Πώς πίνετε τον καφέ σας; Βάζετε ζάχαρη ή και γάλα;
Πάντοτε μέτριο με μαύρη ζάχαρη.
– Πίνετε άλλα ροφήματα; Τσάι, αφεψήματα, ζεστή σοκολάτα;
Ναι, μερικές φορές τσάι.
– Προτιμάτε να πίνετε καφέ μόνος, σαν στιγμή προσωπικού διαλογισμού, ή με παρέα, σαν ευκαιρία για κουβέντα και συναναστροφή;
Το πρωί προτιμώ να απολαμβάνω τον καφέ μου μόνος. Είναι βεβαίως άλλες στιγμές μέσα στην ημέρα που ανάλογα τις υποχρεώσεις μου και τη δουλειά οι επιλογές ποικίλουν.
– Τι προτιμάτε, να πιείτε έναν μέτριο ή και κακό καφέ ή να μην πιείτε καθόλου;
Πρώτα θα εξαντλήσω τις πιθανότητες για έναν καλό καφέ. Mου είναι πολύ δύσκολο να πιω έναν οποιοδήποτε καφέ.
– Στο μαγαζί σας πόση σημασία δίνετε στον καφέ; Ποια είναι η δική σας «κουλτούρα καφέ»;
Στην Hytra δίνουμε τεράστια σημασία σε όλα, σε κάθε λεπτομέρεια. Ανάλογη σημασία δίνουμε και στον καφέ. Τον αντιμετωπίζουμε με την ίδια προσοχή και τον «σεβασμό» που αντιμετωπίζουμε τα πιάτα του μενού μας. Κι αυτό είναι κάτι που κάνουμε σε συνεργασία με την Taf.
– Οι πελάτες συμμερίζονται το ενδιαφέρον σας; Έχουν άποψη για τον καφέ;
Ειδικά οι πελάτες της Hytra, όταν επιλέγουν να κλείσουν το δείπνο τους με έναν espresso περιμένουν να είναι η συνέχεια της γευστικής τους εμπειρίας και σίγουρα έχουν την ικανότητα να κρίνουν…
– Οι ξένοι πελάτες τι σας λένε; Φτιάχνουμε καλό καφέ στην Ελλάδα;
Ναι, η πρόοδος που έχουμε σημειώσει στην τέχνη του καφέ αναγνωρίζεται από τους ξένους επισκέπτες μας και τα σχόλια είναι ιδιαίτερα θετικά.
– Από τον Τούρκικο καφέ περάσαμε στον στιγμιαίο και σήμερα έχουμε γίνει εξπέρ στον εσπρέσο. Πως νομίζετε ότι θα πίνουμε καφέ σε 30 χρόνια στην Ελλάδα;
Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα πίνουμε τον καφέ σε 30 χρόνια, αυτό όμως που έχω να πω είναι ότι όσο υπάρχουν εταιρείες με όραμα να εκπαιδεύουν τους γευστικούς μας κάλυκες, όπως η Taf, η εμπειρία γύρω από τον καφέ θα γίνεται καλύτερη.
Διαβάστε ακόμα: Πίνοντας εκλεκτό καφέ στo «Buddha’s Hand», το νέο μαγαζί του Γιάννη Λουκάκου.