Οι γεύσεις του Αιγαίου με ένα σύγχρονο twist.

Κρατήστε σημειώσεις διότι αυτό το κόνσεπτ που θα μοιραστούμε μαζί σας τώρα, θα το “ζηλέψουν” και θα το “αντιγράψουν” κι άλλοι: Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin chef του Pelagos, Luca Piscazzi, δεν αρκέστηκε σε wagyu και yuzu εισαγωγής αλλά ταξίδευσε στην Τήνο, την Κάλυμνο και τη Λέσβο για να βρει εκλεκτές πρώτες ύλες. Αφού δοκίμασε τις αυθεντικές, ανόθευτες γεύσεις των νησιών, αποτίει φόρο τιμής στις αληθινές “γκουρμεδιές” του τόπου μας, στο νέο καλοκαιρινό μενού του εστιατορίου. Και μπράβο του!

Τα τρία αγαπημένα νησιά του Αιγαίου, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κουζίνας του μενού της νέας καλοκαιρινής σεζόν του Pelagos. Το μενού γευσιγνωσίας Pelagos on Tour εμπνέεται από τις γαστρονομικές παραδόσεις της Τήνου από τις Κυκλάδες, της Καλύμνου από τα Δωδεκάνησα και της Λέσβου από το Βόρειο Αιγαίο, και δίνει νέα διάσταση στη μεσογειακή κουζίνα του Pelagos που κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin τον Νοέμβριο του 2021, μόλις έξι μήνες μετά τη λειτουργία του.

O Piscazzi αποφάσισε να δοκιμάσει τα προϊόντα στο φυσικό τους περιβάλλον και να μάθει τις γαστρονομικές παραδόσεις τους.

O chef Luca Piscazzi δοκίμασε την αγνή πρώτη ύλη των νησιών όπως τη λούζα και το ωριμασμένο τυρί “καρίκι” από την Τήνο.

O Piscazzi και η ομάδα του ξεκίνησαν να σχεδιάζουν το μενού πριν από οκτώ μήνες και σιγά σιγά άρχισε να δημιουργείται μέσα τους μια λαχτάρα να διευρύνουν το δημιουργικό τους πεδίο. «Η Ελλάδα έχει τόσα πολλά προϊόντα που κανείς δεν γνωρίζει. Στόχος μας ήταν να στηρίξουμε τους μικρούς παραγωγούς, την εποχικότητα των υλικών και να διασφαλίσουμε ότι συμβάλλουμε θετικά στο κίνημα των τροφίμων με οικολογική συνείδηση», εξηγεί ο Piscazzi. Έτσι, επιλέχθηκαν τρία εξαιρετικά προϊόντα από κάθε νησί που επισκέφτηκαν.

O Piscazzi και η ομάδα του ξεκίνησαν να σχεδιάζουν το μενού πριν από οκτώ μήνες.

O Piscazzi συναντήθηκε με αγρότες και παραγωγούς μικρής κλίμακας από τους οποίους επέλεξε προσεκτικά και προμηθεύτηκε υλικά για το μενού.

Για τον Piscazzi, ήταν σημαντικό να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ της γης, των κατοίκων της, της ιστορίας, του πολιτισμού και της γαστρονομικής κληρονομιάς τους. Για να δημιουργήσει αυτό το μενού, αποφάσισε να δοκιμάσει τα προϊόντα στο φυσικό τους περιβάλλον και να μάθει τις γαστρονομικές παραδόσεις τους.

Εν πλω για την αναζήτηση των αυθεντικών γεύσεων. Αριστερά, το καλύμνικο “σπινιάλο”.

Έτσι, ξεκίνησε μια εβδομαδιαία περιοδεία σε κάθε νησί για να συναντήσει τους ανθρώπους πίσω από τις γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα κάθε βασικού συστατικού. Συνταξιδιώτες σε αυτό το ταξίδι μαζί του ήταν ο διευθυντής του εστιατορίου Pelagos Cedric Vinckier και ο Θεόδωρος Καρίνος, chef στην Taverna 37 του ξενοδοχείου. Μαζί τους ήταν και οι εξέχοντες Γάλλοι φωτογράφοι Shirley Garrier και Mathieu Zouhairi, γνωστοί στο Instagram ως The Social Food, οι οποίοι κατέγραψαν όλη την εμπειρία.

Τα πιάτα έχουν μυρωδιά και γεύση θάλασσας.

Η Κάλυμνος, ένα απόκρημνο νησί με απότομους βράχους που αγαπούν οι ορειβάτες όλο το χρόνο, ήταν ο τελευταίος σταθμός του Pelagos on Tour.

«Η Τήνος αποδείχθηκε ένα ταξίδι-εμπειρία που μου άνοιξε τα μάτια. Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η σκηνή του φαγητού είναι τόσο προοδευτική στο νησί, ενώ παραμένει πιστή στην προβολή των τοπικών προϊόντων», αναφέρει ο Piscazzi. Επόμενος σταθμός στην περιοδεία ήταν η Λέσβος, ένα μεγάλο, τραχύ νησί στο Βόρειο Αιγαίο, γνωστό για τους απολαυστικούς μεζέδες ψαριών και θαλασσινών. Η Κάλυμνος, ένα απόκρημνο νησί με απότομους βράχους που αγαπούν οι ορειβάτες όλο το χρόνο, ήταν ο τελευταίος σταθμός του Pelagos on Tour.

Το μενού γευσιγνωσίας εννέα πιάτων Pelagos on Tour του Piscazzi είναι μια ωδή στα νησιά.

Και στα τρία νησιά, ο Piscazzi συναντήθηκε με αγρότες και παραγωγούς μικρής κλίμακας από τους οποίους επέλεξε προσεκτικά και προμηθεύτηκε υλικά για το μενού. «Μου άρεσε πολύ να συνδιαλέγομαι με τους ντόπιους και να συνομιλώ μαζί τους για τις πολύτιμες πρώτες ύλες που συλλέγονται με μεγάλη προσοχή από τη γη και τη θάλασσα. Ήταν υπέροχο να μαθαίνω για συνταγές που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά», λέει ο Piscazzi.

Μεταξύ των νέων πιάτων του Pelagos είναι οι σαρδέλες Λέσβου με μαύρη ελιά, ο ξιφίας Καλύμνου saltimbocca alla romana, καθώς και το κατσίκι Τήνου σε μπύρα pale ale.

Το μενού γευσιγνωσίας εννέα πιάτων Pelagos on Tour του Piscazzi είναι μια ωδή στα νησιά και τη γαστρονομική τους δεξιοτεχνία, ενώ περιλαμβάνει και cocktails εμπνευσμένα από τους προορισμούς. Μεταξύ των πιάτων είναι οι σαρδέλες Λέσβου με μαύρη ελιά, lardo, gazpacho κερασιού, αμύγδαλο και ευκάλυπτο, ο ξιφίας Καλύμνου saltimbocca alla romana με αρακά και ραβέντι, καθώς και το κατσίκι Τήνου σε μπύρα pale ale της εταιρείας Noctua με βερίκοκο και σαμπούκο.

Ακόμα και τα πιάτα του σέρβις είναι εμπνευσμένα από τα προϊόντα όπως το καρίκι (αριστερά) και η αγγινάρα (δεξιά).

Το ελαιόλαδο της Λέσβου ολοκληρώνει το επιδόρπιο που περιλαμβάνει λευκή σοκολάτα, αμύγδαλο βανίλιας και άνθος όσμανθου. «Στόχος μας είναι να επιτρέψουμε στους επισκέπτες μας να ζήσουν αυτό που μπορούν να δουν και να γευτούν στα νησιά. Γνωρίζουμε ότι είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα. Είμαστε παθιασμένοι με αυτό που κάνουμε και πλήρως αφοσιωμένοι στο να συνεισφέρουμε στην ανάδειξη της Αθήνας ως κορυφαίου food destination», καταλήγει ο Piscazzi.

Η Κάλυμνος ήταν ένας από τους προορισμούς του Piscazzi.

// Το μενού γευσιγνωσίας Pelagos on Tour θα είναι διαθέσιμο μέχρι τον Οκτώβριο, μαζί με το μενού 360° που περιλαμβάνει ξεχωριστά signature dishes του εστιατορίου. 

Το Pelagos λειτουργεί Τρίτη με Σάββατο, 19:00-22:00.

Για κρατήσεις, καλέστε στο +30 210 890 1190 ή επικοινωνήστε με το email [email protected].

 

Διαβάστε ακόμα: Μια βραδιά στο Pelagos. Άξιζε το «γρήγορο» αστέρι Michelin;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top