«Η σωματική άσκηση είναι και πνευματική. Διαμορφώνει χαρακτήρες, καθώς μαθαίνεις να αντιλαμβάνεσαι τα όρια σου και να σέβεσαι τον εαυτό σου».

Με τι ασχολείσαι;
Είμαι γυμναστής και ασχολούμαι τα τελευταία 8 χρόνια με το personal training. Δηλαδή την προσωπική εκγύμναση ατόμων που θέλουν να πετύχουν τους στόχους τους σε ό,τι αφορά την καλή γενική φυσική κατάσταση.

Τι ώρα ξυπνάς;
Είμαι πρωινός τύπος. Τις καθημερινές ξυπνάω νωρίς στις 6:00, αλλά Σαββατοκύριακα κατά τις 9:00. Αυτό είναι αργά για μένα!

Τι τρως για πρωινό;
Τα πρωινά μου τα χωρίζω σε ημέρες στην εβδομάδα, έτσι ώστε να παίρνω τα στοιχεία που θέλω, αλλά να μη βαριέμαι και κάποιες από αυτές επαναλαμβάνονται.  Ένα παράδειγμα είναι το ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι και μέλι, κόκκινος χυμός (αντιοξειδωτικά), αβγουλάκια (βραστά), βρώμη με γάλα χωρίς λακτόζη κ.τ.λ.

«Το πρόγραμμα μου περιλαμβάνει 1 ώρα τρέξιμο κάθε μέρα και ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα με βάρη για μυϊκή ενδυνάμωση και ισορροπία».

Τι ημερήσιο πρόγραμμα γυμναστικής ακολουθείς; 
Εδώ δυσκολεύουν λίγο τα πράγματα. Όταν είσαι επαγγελματίας στο χώρο, οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Κάτι σαν πρωταθλητισμός. Το δικό μου πρόγραμμα περιλαμβάνει 1 ώρα τρέξιμο κάθε μέρα και, φυσικά, ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα με βάρη για μυϊκή ενδυνάμωση και ισορροπία.

Υπάρχουν τεχνικές πνευματικής συγκέντρωσης που σε βοηθούν να κρατάς τον επιθυμητό ρυθμό στην προπόνηση;
Υπάρχουν, αλλά δεν δουλεύουν όλες σε όλους. Εγώ, για παράδειγμα, σχεδιάζω όλο μου το πρόγραμμα στο μυαλό μου και το φαντάζομαι σε εφαρμογή.  Οι αθλητές θα με καταλάβουν. Άλλη μια τεχνική που νομίζω ότι με βοηθάει είναι πως, προτού ξεκινήσω την προπόνηση, κάθομαι για 5 λεπτά με κλειστά μάτια  και σε ησυχία, ελέγχοντας την αναπνοή μου με βαθιές ανάσες. Οξυγονώνω τον εγκέφαλό μου και καθαρίζει η σκέψη μου.


Διαβάστε ακόμα: Το νυχτερινό τρέξιμο είναι η καλύτερη ξεκούραση


Όταν προετοιμάζεσαι για ένα μεγάλο στόχο, πώς μένεις προσηλωμένος;
Για να φτάσω στον τελικό μου στόχο, υπάρχουν πολλοί «μικροί» που πρέπει να πετυχαίνω σε καθημερινή βάση. Κατακτώντας τον πρώτο, ξεκινάω την προσπάθεια για τον επόμενο. Όλα είναι σκαλοπάτια για μένα.

«Ένα από τα αγαπημένα μου είναι ο στίβος! Κάθε μέρα τρέχω 1 ώρα».

Υπάρχει κάποιο αξεσουάρ που δεν αποχωρίζεσαι στο γυμναστήριο;
Φυσικά! Το mp3 player μου! Είναι ο αχώριστος φίλος μου στην προπόνηση και με βοηθάει να ολοκληρώσω το πρόγραμμά μου. Δεν το αποχωρίζομαι ποτέ και δεν μπορώ να γυμναστώ χωρίς αυτό!

Πώς διατηρείς σταθερό το σωματικό σου βάρος;
Σίγουρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ότι από μικρός έκανα αθλητισμό, αλλά η σωστή και ισορροπημένη διατροφή με τη συστηματική άσκηση μου δίνει τη δυνατότητα να ελέγχω το βάρος μου σε κάθε περίοδο της ζωής μου.

Πες μας μια διατροφική «γουρουνιά» που επιτρέπεις στον εαυτό σου. 
Υπάρχουν αρκετές. Μου αρέσουν τα παγωτά και τα σουβλάκια. Δεν μπορώ να πω ότι δεν κάνω «γουρουνιές», απλώς τις ελέγχω. Ξέρω πότε να τις κάνω και πώς να τις διαχειριστώ, έτσι ώστε να μην το πληρώσω μετά. Θα έλεγα ότι τις τοποθετώ μέσα στο πρόγραμμά μου.

Ποια άσκηση μισείς; 
Θα σου πω ποια με κουράζει περισσότερο, γιατί δεν έχω κάποια που να μισώ. Οι προβολές με μπάρα επάνω σε step νομίζω με κουράζουν αρκετά, αλλά το αποτέλεσμα με αποζημιώνει!

Ποιο είναι το νόημα που αντλείς από τη σωματική προσπάθεια, αυτό που σε εμπνέει να συνεχίζεις;
Η σωματική άσκηση είναι και πνευματική. Διαμορφώνει χαρακτήρες, καθώς μαθαίνεις να αντιλαμβάνεσαι τα όρια σου και να σέβεσαι τον εαυτό σου. Προσφέρει δυνατά συναισθήματα και εσωτερικές καθημερινές συγκρούσεις που καλείσαι να τις διαχειριστείς και, στο τέλος, βρίσκεις πάντα τη λύση. Κατ’ επέκταση, έχει αντίκτυπο στην κοινωνία και αυτό λειτουργεί θετικά σε προσωπικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.

«Η ποιότητα ζωής καθορίζεται από την υγεία και την αγάπη σε ό,τι κάνουμε».

Πώς διατηρείς την αντοχή σου; Προτιμάς το τρέξιμο, το κολύμπι ή το ποδήλατο;
Όταν μιλάμε για αντοχή, μιλάμε για διάφορες προσαρμογές του σώματος, όπως για παράδειγμα μυϊκή αντοχή ή αντοχή  στην αερόβια ικανότητα. Προσωπικά κάνω συνδυασμούς, αλλά το αγαπημένο μου είναι το τρέξιμο.

Πώς δυναμώνεις τους μύες σου; Προτιμάς όργανα, βάρη ή ελεύθερες ασκήσεις αντίστασης;
Τα βάρη είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις ελεύθερες ασκήσεις, οπότε προπονούμαι και στα δύο με ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα γι’ αυτόν το σκοπό.


Διαβάστε ακόμα: Ξεκίνησα crossfit για να τρώω χωρίς τύψεις


Ζέσταμα ή αποθεραπεία; Τι βαριέσαι περισσότερο;
Πάρα πολύ σημαντικά και τα δύο και συνήθως ο κόσμος τα παραλείπει, ενώ εμείς οι γυμναστές φωνάζουμε! Σίγουρα η αποθεραπεία μάς παίρνει λίγο χρόνο στο τέλος και είναι βαρετή κατά κάποιο τρόπο, αλλά αν γνώριζε ο κόσμος  τη σπουδαιότητά της σίγουρα θα αναθεωρούσε.

Πώς διατηρείς την ελαστικότητα των μυών σου; Ποιες είναι οι «μυστικές» σου διατάσεις;
Μυστικά δεν υπάρχουν. Δεν θα μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά πρέπει να επιλέγουμε το σωστό τρόπο και μέθοδο διατάσεων κατά το ξεκίνημα της προπόνησης και στο τέλος. Οι διατάσεις με αντίθετες ροπές βρίσκουν πολύ καλή εφαρμογή με εκπληκτικά αποτελέσματα στο δικό μου σώμα.

«Το θέμα είναι να θέλεις να αλλάξεις τον τρόπο ζωή σου. Όλα ξεκινάνε από εκεί. Αν θέλεις, γίνονται θαύματα».

Ακούς μουσική όταν γυμνάζεσαι, και ποια;
Όπως είπα και πριν, δεν μπορώ να γυμναστώ χωρίς μουσική. Τώρα θα σου κάνω μια μεγάλη αποκάλυψη, μιας και ρωτάς. Ακούω deephouse μουσική, αφού γράφω κιόλας! Ναι, είμαι και μουσικός παραγωγός και με μεγάλη μου χαρά φτιάχνω μουσική γι’ αυτούς που γυμνάζονται και θέλουν να ακούν τα δικά τους αγαπημένα κομμάτια, όπως και για επαγγελματίες γυμναστές. Custom μουσική για τον καθένα, με στόχο τις καλύτερες επιδόσεις. (περισσότερες πληροφορίες στο Facebook)

«Για να φτάσω στον τελικό μου στόχο, υπάρχουν πολλοί “μικροί” που πρέπει να πετυχαίνω σε καθημερινή βάση. Κατακτώντας τον πρώτο, ξεκινάω την προσπάθεια για τον επόμενο».

Ποιο είναι το αγαπημένο σου σπορ και πώς το έχεις εντάξει στο πρόγραμμά σου;
Ένα από τα αγαπημένα μου είναι ο στίβος. Κάθε μέρα τρέχω 1 ώρα. Αυτό με εκτονώνει και μου δίνει πνευματική διαύγεια, για να μπορώ να συνεχίσω!

Ποια είναι η συμβουλή σου για κάποιον που θέλει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, αλλά τον «πνίγει» η αμείλικτη καθημερινότητα;
Όλους τους «πνίγει» ο χρόνος! Στην ίδια κοινωνία ζούμε όλοι και το βιώνουμε με τον ίδιο τρόπο λίγο-πολύ. Το θέμα είναι να θέλεις να αλλάξεις τον τρόπο ζωή σου. Όλα ξεκινάνε από εκεί. Αν θέλεις, γίνονται θαύματα. Η δική μου συμβουλή είναι: «σηκωθείτε από τον καναπέ και κλείστε την τηλεόραση». Μη μένετε στο τι θα μπορούσατε να κάνετε, αλλά κάντε το!  Με αυτήν την κίνηση, η μισή δουλειά έχει γίνει. Πίστεψέ με.

Ποια πράγματα, εκτός από την άσκηση και τη διατροφή, καθορίζουν την ποιότητα της ζωής σου; 
Για μένα, η ποιότητα ζωής καθορίζεται από την υγεία και την αγάπη σε ό,τι και αν κάνουμε.

 

Διαβάστε ακόμα: «Μέσα από την προπόνηση νιώθω ότι αγγίζω την ευτυχία»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top