Η επέμβαση της αστυνομίας μέσα στην ΑΣΟΕΕ έχει δημιουργήσει πολιτικό θέμα, αλλά και αντικρουόμενες απόψεις στην κοινωνία. Ομως η κατάσταση που επικρατούσε εντός του κτιρίου ήταν δεδομένη (George Vitsaras / SOOC).

Πριν δύο ημέρες η αστυνομία οργάνωσε επιχείρηση στο πολύπαθο κτίριο της ΑΣΟΕΕ. Τα ευρήματα δεν εξέπληξαν κανέναν: στειλιάρια, μπουκάλια για μολότοφ, κράνη, διαρρηκτικά εργαλεία κ.λπ. Τυπικά πανεπιστημιακά… εφόδια ενός ελληνικού ΑΕΙ, τη στιγμή που οι «βελανιδοφάγοι ξένοι» ετοιμάζονται για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, την Τεχνητή Νοημοσύνη κ.λπ.

Τι το ήθελε η ΕΛΑΣ να το κάνει αυτό; Κύματα «οργής» ξεχείλισαν από διάφορους «αυθεντικούς» δημοκράτες. Ο ισχυρισμός τους απλός: η επιχείρηση της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ συνιστά από μόνη της επικίνδυνη απόκλιση από την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα Πανεπιστήμια. Και τα στειλιάρια; Στη διακίνηση ποιων ακριβώς ιδεών βοηθούν; Βέβαια μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι αν ανοίξεις ένα κεφάλι, είναι πιο εύκολο να του «φυτέψεις» νέες ιδέες. Ποτέ δεν ξέρεις…

Ο αχός σηκώθηκε επειδή η επιχείρηση της αστυνομίας προστατεύει, επιτέλους, αυτούς ακριβώς που χρειάζονται προστασία: την ακαδημαϊκή κοινότητα, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και τελικά τα λαϊκά στρώματα, αφού είναι τα παιδιά των μη εχόντων που χρειάζονται ένα κανονικό, δημόσιο Πανεπιστήμιο και όχι κάτι που θυμίζει προάστιο του Μογκαντίσου σε εμπόλεμη κατάσταση.

Αυτοί που φρίττουν και ενοχλούνται είτε κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ή δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς συνέβαινε στην ΑΣΟΕΕ και σε άλλα ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, η κανονικότητα στην ΑΣΟΕΕ ήταν η διακίνηση ναρκωτικών, παράνομων εμπορευμάτων, μπάχαλων ακόμα και επιθέσεων σε ΑμΕΑ. Για όσους δεν θυμούνται τον περασμένο Απρίλιο τέσσερα άτομα, εκ των οποίων το ένα ΑμΕΑ, βρίσκονταν στην περιοχή της Πλατείας Βικτωρίας προκειμένου να καταγράψουν τα προβλήματα προσβασιμότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και 40 χρόνια σε αρκετά ελληνικά πανεπιστήμια είναι μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κάποια στιγμή έκαναν το «έγκλημα» να μεταβούν στην ΑΣΟΕΕ. Εκεί διάφορα άγνωστα άτομα άρχισαν να τους σπρώχνουν και να τους απειλούν. Μάλιστα, δεν δίστασαν ακόμα και να επιτεθούν στο άτομο με τα κινητικά προβλήματα, προσπαθώντας να το ρίξουν κάτω από το αναπηρικό καρότσι. Ο λόγος; Είχαν μαζί τους φωτογραφική μηχανή για να γίνει η καταγραφή.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και 40 χρόνια σε αρκετά ελληνικά πανεπιστήμια είναι μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο. Κυριολεκτικά μοναδική, αφού δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο όπου το πανεπιστημιακό άσυλο να λειτουργεί ως φερετζές έκνομων ενεργειών, από κάψιμο τρόλεϊ έξω από το ΕΜΠ έως διακίνηση ναρκωτικών 24/7.

Η αριστερή ορθότητα δεν μας αφήνει να πούμε δημοσίως πως η βία στα πανεπιστήμια είναι αποτέλεσμα της κατάχρησης του ασύλου.

Η ασταμάτητη βία πέριξ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι αποτέλεσμα κατάχρησης του ασύλου και ας μην τολμάμε να το πούμε δημοσίως ελέω… αριστερής ορθότητας. Το να βάζουμε το κεφάλι μας στην άμμο δεν ακυρώνει το παραπάνω γεγονός.

Η υπεράσπιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ευνομίας καθίσταται, λοιπόν, επιβεβλημένη. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα που πρέπει να στείλει όχι κάποια κυβέρνηση, αλλά στο σύνολό της η ελληνική κοινωνία. Όποιος δεν συμφωνεί με τα παραπάνω, πολύ απλά δεν μπορεί να έχει θέση στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο Ερντογάν που μας αξίζει.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top