Tα κρεατικά του Guy Fieri σε κάνουν να θέλεις να μπεις μέσα στην οθόνη του υπολογιστή. Εδώ, ένα σάντουτς τίγκα στο καπνιστό χοιρινό (Από τη σελίδα του στο Facebook).

Ο ελεύθερος χρόνος μπροστά σε οθόνες, ελλείψει δυνατότητας εξόδου και κοινωνικοποίησης, ειδικά μέσα στα χιόνια, σε βοηθά να ανακαλύψεις νέα μονοπάτια, νέες γαστρονομικές ατραπούς.

Στην αρχή των καραντινών έψαχνα συνταγές και υλικά well being, βότανα, ξηρούς καρπούς, κουρκουμάδες, τζίντζερ, κυνόροδα γλυκά χωρίς ζάχαρη, παστά χωρίς αλάτι, μπισκότα βουτύρου χωρίς βούτυρο, τάρτα φράουλα χωρίς τάρτα, πιτόγυρα με τόφου και άλλα τέτοια, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την μακροζωία.

Όσο προχωρούσαν οι καραντίνες και έχοντας ήδη κάνει κτήμα μου και μέρος της ζωής μου (μικρό αλλά όχι ασήμαντο) τα της μακροζωίας, εμφανίζονταν προτεινόμενα βίντεο και σελίδες του εχθρού, που παλιά ήταν φίλος και τώρα τελικώς ξαναέγινε φίλος, όχι κολλητός, αλλά καλός φίλος γιατί τελικά ποτέ δεν ήταν εχθρός. Ποιος είναι ο υποτιθέμενος εχθρός; Αυτά που τρώγοντάς τα ευφραίνεται η ψυχή σου αλλά μαστιγώνεται το μυαλό σου από τις τύψεις.

Στη Grill Philosophy, όταν δοκιμάζουν, μπορεί να βάλουν και τα 5 δάχτυλα στο κρέας.

Εδώ λοιπόν με ταπεινότητα παρουσιάζω 4 ενδιαφέρουσες περιπτώσεις λιπαρής κραιπάλης, οι οποίες δεν σέβονται τίποτα, μας τρίβουν τα τυριά τους και τα βούτυρά τους και τα κρέατά τους στη μούρη και μετά εμείς είτε ζηλεύουμε, είτε αηδιάζουμε, είτε εξανιστάμεθα, είτε δαγκώνουμε άλλη μια μπουκιά από την τυρόπιτά μας και συνεχίζουμε. Και δεν μας νοιάζει γιατί γύρω μας όλα είναι χιονισμένα. Σήμερα είμαστε, αύριο δεν είμαστε…

Mπριζόλες σαν κι αυτή θαυμάζονται από τους tifosi της σελίδας «Grill philosophy» (seriouseats.com).

1. Grill philosophy

Με 17.500 ακολούθους, η σελίδα grill philosophy έχει συγκεντρώσει τους απανταχού tifosi της κρεατοφαγίας, οι οποίοι ανταλλάσσουν συνταγές, συμβουλές, φωτογραφίες και εμπειρίες από ό,τι ψήνουν και τρώνε, και κυρίως, δηλαδή σχεδόν πάντα, κρέας, άντε και κανένα ψάρι και κανένα όστρακο για φρούτο, για να σπάει η κρεατίλα.

Εννοείται ότι λαχανικό σε φωτογραφία δε θα ανέβει ποτέ ασυνόδευτο από κρέας σε αυτήν την ομάδα. Την σελίδα έχουν δημιουργήσει 2 αδέρφια από την Καρδίτσα, οι αδερφοί Μαλλιώρα, οι οποίοι ασχολούνται επαγγελματικά με την κατασκευή και εμπορία ψησταριών, ξυλόφουρνων και γενικώς έχω καταλάβει ότι αν τους πεις θέλω ένα φούρνο με 5 ψησταριές που να ψήνουν ταυτόχρονα κοκορέτσι, βίσωνα, φτερούγες φασιανού και να μπορώ να το τροφοδοτώ με τηλεχειριστήριο, πιθανότατα να στο φτιάξουν!

Τα βίντεο που ανεβάζουν κάθε Πέμπτη με συμβουλές και τρόπους ψησίματος για κάθε είδος κρέατος και με τις συνταγές τους, έχουν χιλιάδες προβολές, γεγονός που σημαίνει ότι το χουν. Το ‘χουν και το ζουν. Κάποια από τα βίντεο είναι απλοϊκά, κάποια πιο εξελιγμένα, με πιο εμπορικά πλάνα και μουσική επένδυση αλλά όλα, αν σου αρέσει το κρέας, είναι πολύ ελκυστικά. Δεν είναι τηλεοπτικές φάτσες, όπως τις έχουμε συνηθίσει, δεν έχουν χορηγό ακόμα και τα σπίρτα που χρησιμοποιούν για να ανάψουν τα κάρβουνα, είναι κανονικοί άνθρωποι και η καρδιτσιώτικη προφορά τους κάνει ακόμα πιο προσιτούς.

Όταν δοκιμάζουν, μπορεί να βάλουν και τα 5 δάχτυλα στο κρέας, δεν το κάνουν με πιρούνια μαχαίρια και άλλους posh μεσάζοντες τύπου Nigella η οποία θα βάλει χέρι στο πιάτο μόνο αν της πέσει μέσα το σκουλαρίκι. Και το καλύτερο, σήμα κατατεθέν τους, είναι ένα ανεπιτήδευτο μμμμμΜμμμμμμμμμ επιφώνημα με κορύφωση στο μεσαίο Μ, στο τέλος κάθε συνταγής, όταν δοκιμάσουν την πρώτη μπουκιά.


Για τους λάτρεις της ψητής προβατίνας.

2. Ομάδα ψητής προβατίνας (η αυθεντική)

Η «ομάδα ψητής προβατίνας (η αυθεντική)» αριθμεί περί τα 132.000 μέλη και απέχει παρασάγγας από την παραθρησκευτική «ομάδα ψητή προβατίνες (η γνήσια)» η οποία αριθμεί μόνο 3.500 μέλη ενώ ακολουθούν και κάποια άλλα μικρότερα γκρουπούσκουλα προβατίνας με σαφώς μικρότερο ρεύμα. Δεν κατάλαβα ποιες είναι οι διαφορές τους, αλλά για να υπάρχουν σίγουρα θα είναι χαώδεις.

Η προβατίνα τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει μια θέση στις καρδιές διακεκριμένων σεφ και μια θέση στα μενού των εστιατορίων τους. Έχω φάει μια φορά σε σουβλάκι και μια σε παιδάκι και ομολογώ ότι μου άρεσε. Όπως φαίνεται και από τον τίτλο, η ομάδα πραγματεύεται την πορεία της προβατίνας σε όλες της τις μορφές, από τον χασάπη έως το στομάχι των μελών, με μια στάση στα κάρβουνα η σε καμία κατσαρόλα ή σε κανέναν φούρνο.

Στα ωμά παϊδάκια συνήθως επικρατεί το λευκό χρώμα του λίπους και δευτερεύοντα ρόλο έχει το κόκκινο χρώμα του κρέατος.

Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι φωτογραφίες με παϊδάκια ψημένα η ωμά, ενώ απαντάται και η προβατίνα με χοντρό μακαρόνι, προβατίνα και γίδα βραστή και κάποιες άλλες μικροπαραλλαγές. Στα ωμά παϊδάκια συνήθως επικρατεί το λευκό χρώμα του λίπους και δευτερεύοντα ρόλο έχει το κόκκινο χρώμα του κρέατος. Τα μέλη κάνουν και τσαχπινιές με τα παϊδάκια τους, φτιάχνουν καρδούλες, καλειδοσκόπια παϊδακίων και άλλα έντεχνα. Το διασκεδάζουν, το ευχαριστιούνται, μοιράζονται τα μυστικά τους (αυτά που αφορούν την προβατίνα), γράφουν αστειάκια μεταξύ τους (δεν λείπουν και τα σεξιστικά αστεία) και γενικώς η ατμόσφαιρα είναι πάντα εύθυμη, γιατί τρώνε κάτι που γουστάρουν και μιλούν για κάτι που γουστάρουν. Επίσης, για τους φιλομαθείς, που και που πετυχαίνεις και νέες λέξεις, όπως η λέξη «κατσικομούνουχο» που σημαίνει «το ευνουχισμένο κατσίκι, ο τράγος».


Τερίνα από στομάχια πάπις, σε λίπος πάπιας (!) δια χειρός chef Michel Dumas (Φωτό από τη σελίδα του στο Facebook).

3. Chef Michel Dumas

Εδώ ξεφεύγουμε από τα παιδάκια και τα κρέατα, δηλαδή όχι τελείως, απλώς πιάνουμε όλους τους τομείς της χοληστερίνης. Ο Michel Dumas είναι ένας γαλάτης σεφ, με την ωραία παχιά μουστάκα του, αδύνατος, με λίγο από Swedish chef του Muppet Show, ο οποίος από το 1976 ζει στον Καναδά.

Σε πάρα πολλές από τις συνταγές του χρησιμοποιεί ως λιπαρή ουσία λίπος πάπιας.

Το κανάλι του έχει 1.400.000 ακολούθους και οι συνταγές που ανεβάζει είναι μια ελεγεία στην χοληστερίνη, βασισμένη κυρίως σε γαλλική κουζίνα. ΔΕΝ ΤΟ ΛΥΠΑΤΑΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ. Σε πάρα πολλές από τις συνταγές του χρησιμοποιεί ως λιπαρή ουσία λίπος πάπιας (ντόινγκ!!!), αντί ελαιολάδου ή βουτύρου, δηλαδή άντε να μην βάλει λίπος πάπιας σε καμιά φρουτοσαλάτα ή σε καμία tarte tatin.

Έχει φανατικό κοινό, έχει λανσάρει την δική του σειρά προϊόντων (κουζινικά, ποδιές, μέχρι και μάσκες ). Έχει ένα ιδιότυπο πιτσικάτο χιούμορ με λογοπαίγνια γαλλικών λέξεων και εκφράσεων και χρησιμοποιεί δέκα (!) μαχαίρια με διαφορετικά χρώματα, το καθένα για άλλη χρήση, τα οποία αφού τα χρησιμοποιήσει, τα εκτοξεύει προς πάσα κατεύθυνση όπως κάνει και ο ξάδερφός του ο Swedish Chef.
Trivia: το ραβδομπλέντερ, το αποκαλεί machine miracle.


 

Aμερικανικό ΒΒQ από τον Guy Fieri (από τη σελίδα του στο Facebook).

4. Guy Fieri

O Guy Fieri είναι ένας Αμερικανός σεφ με δική του εκπομπή στο κανάλι food network. Η σελίδα του στο fb έχει 1300000 ακόλουθους, έχει και δική του ιστοσελίδα, βιβλία με συνταγές, με πρώτες βοήθειες (όχι αστειάκι ήταν αυτό) κλπ.
Είναι κλασική αμερικανόφατσα, δηλαδή σαν καλοζωισμένο παριζάκι με άσπρο-ξανθά μαλλιά, και όταν τον δεις για πρώτη φορά δεν θα κάνεις συνειρμό “τσιπούρα στη σχάρα με άγρια χόρτα εποχής”, αλλά θα κάνεις συνειρμό “double burger με ψωμί brioche κέτσαπ μουστάρδα μαγιονέζα αυγό μανιτάρια και ένα φύλλο μαρούλι, συνοδευόμενα από onion rings και τηγανιτές πατάτες με ψιλοκομμένο μπέικον και τσένταρ και κοκακόλα xl”.

Αυτό που εδώ κάποιοι το τρώμε (όχι ολόκληρο γιατί δεν χωράει) μια φορά στις 15 ημέρες και μετά πίνουμε λεμόνια και γκρέιπφρουτ για να καλοπιάσουμε τις αρτηρίες μας, οι απέναντι το έχουν, έτσι δείχνει τουλάχιστον, για πρωινό.
Δύο signature dishes του Guy είναι το Trashcan Nachos, το οποίο είναι ένα βουνό από νάτσος, τυρί λιωμένο, ντομάτα, καυτερές πιπερίτσες, τοποθετημένα σε στρώσεις μέσα σε ένα τσέρκι μεγέθους μικρού κουβά (trashcan) και το Cheesecake Challenge το οποίο είναι ένα φαραωνικό επιδόρπιο σε αποχρώσεις του καφέ που σε τίποτα δεν θυμίζει το cheesecake που μας έφτιαχνε η γιαγιά μας στο χωριό, που είναι κόκκινο από πάνω και άσπρο στη μέση και έχει μπισκοτάκι από κάτω. Trivia: έχει και vegan ιστοσελίδα, η οποία παρουσιάζει τις συνταγές του σε veganized βερσιόν η οποία όμως έχει τελευταία ενημέρωση το 2014.

Το λίπος είναι κάτι που πρέπει να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες όπως τα ακριβά αρώματα. Αν το παρακάνεις θα γκώσεις.

Επιμύθιο…

Το λίπος είναι κάτι που πρέπει να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες όπως τα ακριβά αρώματα. Αν το παρακάνεις στο άρωμα και στο λίπος θα γκώσεις. Αν δεν βάλεις καθόλου δεν θα πάθεις κάτι κακό. Αν όμως το Σάββατο φορέσεις τα καλά σου, βάλεις 2 σταγονίτσες άρωμα πίσω από τα αυτιά και το συνδυάσεις με μια γενναιόδωρη μερίδα παϊδάκια, η/και με ένα κρουασάν βουτύρου, η/και με ένα τεράστιο choc chip soft cookie, η/και με μια χοιρινή με πατάτες τηγανιτές και λίγα nachos με λιωμένο cheddar και δυο ποτήρια κρασί, είσαι μια χαρά.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα τροφαντά χαρουποσουβλάκια του σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη στο σπίτι μας.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top