Το «κίνημα» κατά των μασκών χαρακτηρίζεται από την πλειονότητα του Τύπου ως ένα συνονθύλευμα γραφικών στοιχείων που κινούνται σε ολόκληρο το εύρος του πολιτικού φάσματος (George Vitsaras / SOOC).

Δύο είναι οι προσεγγίσεις για την κβαντική βαρύτητα. Η πρώτη υποστηρίζει ότι οι κβαντικές βαρυτικές επιδράσεις εμφανίζονται μόνο σε κλίμακες μήκους κοντά στην κλίμακα του Πλανκ, γύρω στα 10-35 μέτρα. Η δεύτερη είναι ακόμα πιο ριζοσπαστική.  Η κβαντική βαρύτητα δεν υπάρχει, είναι μία κοινωνική και γλωσσική κατασκευή.

Αν για μία στιγμή σκεφτήκατε ότι και τα δύο μπορεί να «παίζουν», η στήλη οφείλει να σας ενημερώσει ότι η δεύτερη δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ευφάνταστη απάτη που σκαρφίστηκε το 1996 ο  Άλαν Σοκάλ, καθηγητής φυσικής στα πανεπιστήμια New York και London College και υπέβαλε υπέβαλε προς δημοσίευση στο Social Text, ένα ακαδημαϊκό περιοδικό μεταμοντέρνων σπουδών.

Το ξεχείλωμα της «άποψης» επί παντός επιστητού πολλές φορές αγγίζει τη στρατόσφαιρα του τσαρλατανισμού.

Οι υπεύθυνοι του περιοδικού ενθουσιασμένοι που ένας ειδικός επιβεβαίωνε τις θεωρητικές τους μπούρδες για ένα σκληρά επιστημονικό ζήτημα, τσίμπησαν. Δημοσίευσαν το άρθρο και μετά από λίγες ημέρες ο Σοκάλ έστειλε δεύτερη επιστολή που τους ξεμπρόστιαζε, αναφέροντας ότι επρόκειτο για φάρσα. Σχεδόν 25 χρόνια μετά στο Social Text ακόμα το φυσάνε και δεν κρυώνει.

Ο Σοκάλ δεν ήθελε να αποδομήσει τις κοινωνικές σπουδές, όπως τον κατηγόρησαν. Ήθελε, όμως, να προειδοποιήσει για το ξεχείλωμα της «άποψης» επί παντός επιστητού που σε πολλές φορές αγγίζει τη στρατόσφαιρα του τσαρλατανισμού. Με άλλα λόγια, σε ζητήματα επιστήμης δεν χωρά η «άποψη». Ή τουλάχιστον η προσφορά βήματος για την εκφορά «άποψης».

Η φάρσα του Σοκάλ είναι πιο επίκαιρη από ποτέ στην παρούσα συγκυρία, με δεκάδες άσχετους και απίθανους τύπους να λένε το κοντό τους και το μακρύ τους σχετικά με τη χρήση μάσκας και τη δημιουργία του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Το επικίνδυνο δεν είναι ότι έχουν «άποψη», αλλά το ότι κάποιοι τους δίνουν βήμα να την διατυπώσουν με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στη γιγάντωση του «αντιμασκικού και αντιεμβολιαστικού κινήματος».

O «φαρσέρ» Άλαν Σόκαλ (merionwest.com).

Οι μαζικές διαδηλώσεις της μάσκας δεν πραγματοποιούνται στη Λα Παζ ή στην Ουλάν Μπατόρ, αλλά στο Βερολίνο, τη Βαρκελώνη και την Αθήνα. Είμαστε άραγε οι Δυτικοί τέρμα χαζοί;

Το «κίνημα» χαρακτηρίζεται από την πλειονότητα του Τύπου ως ένα συνονθύλευμα γραφικών στοιχείων που κινούνται σε ολόκληρο το εύρος του πολιτικού φάσματος. Κανείς, όμως, δεν έχει εστιάσει στο οφθαλμοφανές: το αντιμασκικό και αντιεμβλιαστικό κίνημα είναι στα ντουζένια του στις πλέον ανεπτυγμένες χώρες. Οι μαζικές διαδηλώσεις της μάσκας δεν πραγματοποιούνται στη Λα Παζ ή στην Ουλάν Μπατόρ, αλλά στο Βερολίνο, τη Βαρκελώνη και την Αθήνα. Είμαστε άραγε οι Δυτικοί τέρμα χαζοί;

Η απάντηση είναι όχι. Είμαστε, όμως, τέρμα μοσχαναθρεμμένοι.  Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και για εξήντα χρόνια ο Δυτικός Κόσμος έζησε την καλύτερη περίοδο που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Οι σχετικοί δείκτες προσδόκιμου ζωής, κατά κεφαλήν εισοδήματος αλλά και η πρόοδος στον τομέα των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Έτσι, τρεις γενιές μεγάλωσαν με τη βεβαιότητα ότι «όλα θα πάνε καλύτερα». Αυτό έγινε βίωμα, πεποίθηση, αξίωμα. Μόνο που η τελευταία δεκαετία απέδειξε ότι όλα μπορούν να πάνε και σκατά. Λογικό, λοιπόν, πολλοί άνθρωποι να προτιμούν να βλέπουν παγκόσμιες συνωμοσίες πίσω από την απρόσμενη δυστυχία, παρά να ανασκουμπωθούν.

Η ασφάλεια του πολίτη της Δύσης του επιτρέπει να κάνει το κομμάτι του κατά «των δυνάμεων που θέλουν να σε καθυποτάξουν».

Ο πολίτης της Δύσης έχει έναν ακόμη λόγο που τον σπρώχνει στην ανοησία: την πολυτέλεια. Ακόμα και αν όλα τελικά στραβώσουν ο Γερμανός και ο Έλληνας γνωρίζει υποσυνείδητα ότι θα το διασωληνώσουν, θα του χορηγήσουν αντιϊκά φάρμακα και πλάσμα. Οπότε οι πιθανότητες επιβίωσης από τον κορωνοϊό είναι απείρως υψηλότερες από αυτές που έχει ο χωρικός στη Ζάμπια. Μαξιλάρι ασφαλείας που σου επιτρέπει να κάνεις το κομμάτι σου κατά «των δυνάμεων που θέλουν να σε καθυποτάξουν».

Τα σχολεία ξεκινάνε. Τα παιδιά μας κι εμείς θα ζήσουμε σε μια συνθήκη που παρόμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ στο κοντινό παρελθόν. Το πώς θα τη διαχειριστούμε θα το ορίσει ο Τσιόδρας, ο Σύψας και ο Μαγιορκίνης, τελεία. (σ.σ. η στήλη δεν έχει καμία σχέση επαγγελματική, προσωπική ή φιλική με τους άνωθι. Δεν τους έχει δει, μιλήσει ή συναντήσει ποτέ και πουθενά). Όποιος διαφωνεί με αυτό τον παραπέμπουμε στην απάντηση του Άλαν Σοκάλ προς τους επικριτές του: «Προσκαλώ όποιον πιστεύει ότι οι νόμοι της φυσικής είναι απλά κοινοτικές συμβάσεις να υπερβεί αυτές τις συμβάσεις από το παράθυρο του διαμερίσματός μου. Μένω στον εικοστό πρώτο όροφο»…

 

Διαβάστε ακόμα: Αν φορέσεις μάσκα μέσα στην εκκλησία θα είσαι λιγότερο χριστιανός;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top